Repetiție pentru CM! Cine va câștiga Cupa Confederațiilor

Repetiție pentru CM! Cine va câștiga Cupa Confederațiilor
  • Publicat:
  • Actualizat:

Cu mai puțin de un an până la startul Cupei Mondiale, Brazilia se pregătește de sărbătoare. Sud-americanii organizează Cupa Confederațiilor, pe care au câștigat-o în ultimele două ediții.

*Brazilia speră să își îmbunătățească locul în clasamentul FIFA, fiind în acest moment pe poziția a 22-a, cea mai slabă din istorie
*Favorită la victorie este Spania, care și-a păstrat, în mare, lotul de la Euro 2012
*Tahiti este prezența excentrică de la această ediție, cu un singur jucător profesionist în lot

Cupa Confederațiilor este, practic, sora mai mică a Cupei Mondiale. Nu doar pentru că reunește la start cele mai bune opt echipe ale ultimilor patru ani de pe toate continentele, ci și pentru că atât FIFA, cât și organizatoarea Cupei Mondiale profită de această competiție. Din 2001, forul prezidat de Sepp Blatter a decis ca organizatoarea Cupei Mondiale să beneficieze de o repetiție cu public cu un an înainte de cel mai important eveniment al fotbalului mondial. Iar acum, cu un an înainte de startul Mondialului din 2014, Brazilia are șansa de a demonstra că turneul final de peste un an se va desfășura fără nicio problemă. E adevărat, competiția care debutează diseară cu duelul Brazilia – Japonia (ora 22:00, transmis înregistrat pe TVR1 de la ora 23:00), nu are strălucirea unui turneu final mondial. Dar are destule avantaje pentru a merita să fie privit și este un barometru potrivit pentru a evalua șansele favoritelor principale la Cupa „Jules Rimet”.

Grupa A

BRAZILIA
Cum a ajuns la Cupa Confederațiilor: e țară gazdă
Selecționer: Luiz Felipe Scolari
Vedeta: Neymar (foto sus)
Jucători de urmărit: Thiago Silva, Oscar, Paulinho, Lucas Moura
Valoarea lotului: 410 milioane euro

Câștigătoare a ultimelor ediții ale Cupei Confederațiilor, desfășurate în Germania, respectiv Africa de Sud, Brazilia nu are cum să nu țintească și ediția care va avea loc pe teren propriu. Iar un eventual succes ar veni ca o gură de oxigen pentru naționala „carioca”. În clasamentul FIFA din această lună, brazilienii ocupă doar locul 22, cel mai slab din istoria cvintuplei campioane mondiale. Asta și pentru că brazilienii nu au câștigat decât trei din ultimele 13 meciuri. E adevărat, ultimul, disputat duminica trecută cu Franța (3-0) a fost o adevărată demonstrație de forță din partea echipei lui Scolari. Însă îndoielile persistă, având în vedere jocul slab din ultima vreme.
Vedeta echipei „carioca” pentru această Cupă a Confederațiilor nu avea cum să nu fie Neymar. Transferat de Barcelona în această vară pentru o sumă de 56 de milioane de euro, atacantul de 21 de ani a primit deja numărul 10 pentru această competiție. Însă înaintea debutului cu Japonia de diseară, jucătorul Barcei a părut destul de nervos. Asta și poate pentru că nu a mai marcat un gol de 842 de minute pentru echipa de club sau pentru națională, un lucru cu care nu s-a mai întâlnit în carieră. Interesant e însă că Neymar a tras de 42 de ori la poartă în ultimele nouă meciuri, dar doar 16 dintre șuturi au și prins cazul porții. Iar când este vorba de un jucător care marcase de 21 de ori în primele 34 de meciuri pentru echipa națională, atunci problema este deja destul de mare. Totuși, Neymar va fi idolul tribunelor în această competiție și este greu de crezut că fanii nu îi vor ierta o ratare sau un capriciu.

ITALIA

Cum a ajuns la Cupa Confederațiilor: finalistă la Euro 2012
Selecționer: Cesare Prandelli
Vedeta: Mario Balotelli (foto sus)
Jucători de urmărit: Stephan El Shaarawy, Gianluigi Buffon, Sebastian Giovinco
Valoarea lotului: 339,5 milioane euro

Finaliștii-surpriză la Euro 2012, italienii lui Prandelli au câștigat dreptul de a evolua la Cupa Confederațiilor doar prin prisma faptului că Spania a devenit prima echipă din istorie care deține atât Cupa Mondială, cât și titlul european. Fără prea multe vedete sau schimbări în lot față de Euro 2012, „squadra azzurra” propune, aproape la fel ca întotdeauna, o apărare solidă, bazată pe un trio care nu a dat greș la Juventus: Bonucci-Barzagli-Chiellini. În atac însă, Prandelli va miza, cu siguranță, pe excentricitatea cuplului Balotelli-El Shaarawy, doi jucători care se cunosc deja bine de la AC Milan.
Evident, toți ochii vor fi ațintiți pe Balotelli, copilul-nebun al fotbalului mondial din acest moment. Atacantul de 22 de ani și-a demonstrat clasa la Euro, atunci când și-a ajutat naționala să se califice în finală cu un meci bun în fața Germaniei. Dar nebuniile atacantului lui Milan, care au loc atât pe teren, cât și în afara lui, sunt argumente bune pentru critici. Totuși, jucătorul care are opt goluri în 22 de meciuri pentru „squadra azzurra” promite să dea totul la Cupa Confederațiilor, o competiție pe care Italia și-a propus să o câștige, spre deosebire de precedenta ediție, în care a ieșit direct din grupe. Interesant este însă de văzut dacă Balotelli se va putea controla, el fiind eliminat după ce și-a lovit un adversar în meciul cu Cehia de acum o săptămână, din preliminariile CM 2014.

MEXIC

Cum a ajuns la Cupa Confederațiilor: Câștigătoare a Gold Cup în 2011
Selecționer: Jose Manuel de la Torre
Vedeta: Javier Hernandez (foto sus)
Jucători de urmărit: Guillermo Ochoa, Hector Moreno, Andres Guardado
Valoarea lotului: 85,5 milioane euro

De obicei, Mexicul nu are probleme în a-și asigura calificarea la Cupa Mondială. De fapt, nivelul slab al competiției în zona Americii Centrale și de Nord era considerat motivul principal pentru care mexicanii nu ajungeau departe la Cupa Mondială. Însă în actuala campanie, mexicanii au probleme serioase. După cinci din cele 10 etape care au loc în faza finală a calificărilor, elevii lui Jose Manuel de la Torre nu ocupă decât locul trei, ultimul care asigură prezența directă la CM 2014, după patru egaluri în ultimele cinci meciuri. Rezultate insuficiente pentru o națională care obișnuia să domine clar ierarhia și să se califice fără urmă de îndoială la Mondial.
Lotul mexicanilor nu cuprinde prea multe nume cunoscute publicului larg. Selecționerul nu a convocat decât șapte stranieri, grosul formației venind din întrecerea internă. Însă stranierii sunt chiar coloana vertebrală a echipei. Ochoa, Moreno, Guardado sau Hernandez nu au cum să nu apară în primul „11” al mexicanilor. Iar toate speranțele suporterilor se îndreaptă către „Chicharito” Hernandez. Deși nu se află într-o formă prea bună, marcând doar patru goluri în ultimele șapte meciuri (două cu Honduras, respectiv două cu Nigeria), atacantul lui Manchester United, care a marcat de 32 de ori în tricoul naționalei „El Tri” se îndreaptă vertiginos spre recordul all-time al reușitelor în națională, deținut de Jared Borgetti (46 de goluri).

JAPONIA
Cum a ajuns la Cupa Confederațiilor: Câștigătoare a Cupei Asiei în 2011
Selecționer: Alberto Zaccheroni
Vedeta: Keisuke Honda (foto sus)
Jucători de urmărit: Shinji Kagawa, Shinji Okazaki, Gotoku Sakai, Yuto Nagatomo
Valoarea lotului: 106,2 milioane euro

Japonia și-a confirmat forța în Asia, devenind prima echipă care s-a calificat oficial la Mondialul din Brazilia în urmă cu aproape o lună. Astfel, naționala lui Zaccheroni și-a câștigat dreptul de a participa la al cincilea Mondial consecutiv și vizează o performanță mai bună decât cea din 2010, atunci când a fost eliminată în „optimi”. La Cupa Confederațiilor, niponii participă pentru a cincea oară și vor să repete performanța din 2001, atunci când s-au calificat în finală, fiind învinși de naționala Franței.
Vedeta naționalei nipone este Keisuke Honda. Mijlocașul lui ȚSKA Moscova a ratat o bună parte a campaniei de calificare la Mondialul din 2014 din cauza unor accidentări, însă rămâne unul dintre cei mai valoroși jucători din istoria Japoniei, statut cimentat odată cu performanțele excelente reușite la Cupa Mondială, când a înscris împotriva Camerunului și a Danemarcei. Alături de Okazaki și Kagawa, Honda este gata să provoace probleme în defensivele adverse prin viteză, tehnică și inteligență în joc.

GRUPA B

SPANIA

Cum a ajuns la Cupa Confederațiilor: Câștigătoare a Cupei Mondiale în 2010 și a Euro 2012
Selecționer: Vicente del Bosque
Vedeta: Andres Iniesta (foto jos)
Jucători de urmărit: Xavi, Sergio Ramos, Fernando Torres, Juan Mata
Valoarea lotului: 651 milioane euro

Ce se mai poate spune despre Spania? Poate că inițiativa FIFA de a organiza Cupa Confederațiilor cu un an înainte de Cupa Mondială a fost 

chiar pentru a-i oferi Spaniei șansa de a mai câștiga încă un turneu. Selecționata lui Vicente del Bosque nu a avut un drum ușor în preliminariile CM 2014, fiind aproape de baraj după ce a remizat cu Franța și Finlanda pe teren propriu, dar și-a revenit la timp și a trecut din nou pe primul loc în grupă. Fără prea multe modificări în lot, „Furia Roja” este favorită și la Cupa Confederațiilor, unde poate deveni prima echipă din istorie care deține în același timp atât Cupa Mondială, titlul european, cât și Cupa Confederațiilor. Pentru del Bosque pare mai greu să realizeze o selecție care să mulțumească pe toată lumea decât să antreneze o echipă care și-a câștigat locul în topul celor mai bune formații din istorie.
Pe cât de greu este să realizezi o selecție corectă pentru naționala Spaniei, pe atât de greu este să alegi și un jucător reprezentativ. Xavi, Mata sau Fabregas sunt toți jucători care și-au câștigat locul de titulari la Barcelona sau Chelsea datorită evoluțiilor bune. Însă Andres Iniesta pare jucătorul determinant pentru naționala iberică. Ce mai poate fi spus despre un jucător care a câștigat aproape totul? Poate că e suficient să amintim că a marcat golul decisiv în finala Mondialului din 2010 cu Olanda și că a fost numit cel mai bun jucător al Euro 2012, deși nu a dat decât o pasă de gol.

URUGUAY
Cum a ajuns la Cupa Confederațiilor: Câștigătoare a Copa America în 2011
Selecționer: Oscar Tabarez
Vedeta: Edinson Cavani (foto sus)
Jucători de urmărit: Luis Suarez, Fernando Muslera, Diego Forlan, Alvaro Pereira
Valoarea lotului: 209,3 milioane euro

Naționala Uruguayului a surprins la Mondialul din 2010, când a ajuns în finala mică, după ce a fost învinsă în semifinale de Olanda. Sud-americanii și-au continuat forma bună și la Copa America, un an mai târziu, când au avut drum liber spre finala câștigată cu 3-0 în fața Paraguayului grație unor evoluții excelente. De atunci însă, echipa lui Oscar Tabarez a început să sufere. A avut mari probleme în preliminariile sud-americane, acolo unde nu ocupă decât locul cinci și se bate pentru baraj cu Venezuela. Totuși, cu o formație experimentată, Uruguay nu ar trebui să aibă emoții în fața Nigeriei sau a lui Tahiti.
Asta mai ales pentru că atacul sud-americanilor e unul cu adevărat stelar. Suarez și Cavani sunt doi jucători pe care se bat cele mai puternice echipe din Europa datorită evoluțiilor excelente din ultimele sezoane. Totuși, la națională, vârful lui Napoli nu pare la fel de letal ca în Serie A, asta și pentru că nu joacă pe aceeași poziție. Cu doar 14 goluri în 50 de selecții, Cavani pare că nu se regăsește în sistemul lui Tabarez, marcând doar de patru ori în ultimul an și jumătate. În schimb, Suarez are un raport mult mai bun în această privință, reușind 32 de goluri în 64 de meciuri pentru naționala „celestă”.

NIGERIA
Cum a ajuns la Cupa Confederațiilor: Câștigătoare a Cupei Africii în 2013
Selecționer: Stephan Keshi
Vedeta: John Obi Mikel
Jucători de urmărit: Ahmed Musa, Sunday Mba, Ideye Brown
Valoarea lotului: 94,3 milioane euro

Naționala Nigeriei a fost implicată într-un scandal de proporții înaintea Cupei Confederațiilor. Din cauza crizei financiare, Federația de la Abuja a hotărât ca bonusurile de performanță ale jucătorilor să fie înjumătățite. Astfel, pentru victoria cu Kenya și egalul cu Namibia de săptămâna trecută, jucătorii lui Keshi nu au primit decât 10.000, respectiv 2,500 de dolari. Adică insuficient în viziunea acestora, care au intrat în grevă, amenințând că nu se prezintă la Cupa Confederațiilor. De fapt, aceștia au ratat intenționat avionul care trebuia să îi aducă în Brazilia ieri, dar, după negocieri în care a intervenit și FIFA, au hotărât să cedeze și să participe la competiția care debutează diseară.
Deși nu mai are un Okocha, Finidi, Oliseh sau Kanu, naționala Nigeriei se bazează pe experiența și talentul lui John Obi Mikel. „Decarul” naționalei africane are un rol mult mai important decât la Chelsea și este principala speranță a unei naționale care a surprins la începutul anului, câștigând Cupa Africii în fața unor echipe mult mai bine cotate, precum Coasta de Fildeș sau Ghana.

TAHITI
Cum a ajuns la Cupa Confederațiilor: Câștigătoare a OFC Nations Cup în 2012
Selecționer: Eddy Etaeta
Vedeta: Marama Vahirua (foto sus, în verde)
Jucători de urmărit: Steevy Chong Hue
Valoarea lotului: 2 milioane euro

Clasată pe locul 138 al clasamentului FIFA, naționala din Tahiti este prezența excentrică de la Cupa Confederațiilor. „Am venit aici să nu ne facem de rușine. Mulți dintre noi sunt amatori, așa că obiectivul nostru este să marcăm un gol. Dacă îl înscriem împotriva Spaniei, e ca și cum am câștiga Cupa Mondială”, a declarat selecționerul Eddy Etaeta într-o conferință de presă. Într-adevăr, Tahiti nu poate emite prea multe pretenții. S-a calificat surprinzător la Cupa Confederațiilor după ce a câștigat Cupa Oceaniei anul trecut, după o victorie cu 1-0 în finala cu Noua Caledonie. Însă în pregătirile pentru competiția care debutează azi, naționala din Oceania a înregistrat două rezultate rușinoase: un eșec cu 0-7 în fața naționalei Under 20 a statului Chile și un 0-1 în fața echipei de rezerve a divizionarei secunde braziliene America MG. Rezultatele surprind, poate, prin duritate. Însă în afară de Marama Vahirua, fost coleg cu Viorel Moldovan la Nantes și actualmente la Nancy, niciunul dintre jucătorii antrenați de Eddy Etaeta nu este profesionist. Interesant este că naționala din Oceania are în lot trei frați (Alvin, Lorenzo și Jonathan Tehau), dar și că Lorenzo și Alvin, gemeni, au fost eliminați în același meci în 2009, pe vremea când evoluau în echipa Under 20 a statului Tahiti.


Stadioane

Estadio National Mane Garrincha (Brasilia)
Capacitate: 71,000
Construit: 1974 (renovat în 2012)
Preț: 475 de milioane de euro

Estadio Mineirao (Belo Horizonte)
Capacitate: 62,547
Construit: 1965 (renovat în 2012)
Preț: 160 de milioane de euro

Itaipava Arena Pernambuco (Pernambuco)
Capacitate: 46,154
Construit: 2013
Preț: 175 de milioane de euro

Estadio do Maracana (Rio de Janeiro)
Capacitate: 78,838
Construit: 1950 (renovat în 2012)
Preț: 150 de milioane de euro

Estadio Castelao (Fortaleza)
Capacitate: 63,903
Construit: 1973 (renovat în 2012)
Preț: 130 de milioane de euro

Itaipava Arena Fonte Nova (Nazare)
Capacitate: 55,000
Construit: 2013
Preț: 200 de milioane de euro

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Elena Lasconi, prima reacție după ce CCR a cerut renumărarea voturilor: 'Este absolut îngrozitor!'
Elena Lasconi, prima reacție după ce CCR a cerut renumărarea voturilor: 'Este absolut îngrozitor!'
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Atacantul care l-a dat pe spate pe Adrian Mutu: „Este un animal! Cel mai puternic dintre toți”
Atacantul care l-a dat pe spate pe Adrian Mutu: „Este un animal! Cel mai puternic dintre toți”
Cristi Borcea revine în Superligă! Vestea zilei în fotbalul românesc
Cristi Borcea revine în Superligă! Vestea zilei în fotbalul românesc
Bogdan Cosmescu a spus ce a ales la alegerile prezidenţiale! Discuţie
Bogdan Cosmescu a spus ce a ales la alegerile prezidenţiale! Discuţie "aprinsă" la 3 SportCast: "Mi se părea aberant /…
Mama Antoniei arată superb la 57 de ani. Ce dietă ține Denise Iacobescu și care e alimentul la care a renunțat definitiv
Mama Antoniei arată superb la 57 de ani. Ce dietă ține Denise Iacobescu și care e alimentul la care a…
BREAKING NEWS. Următoarele două ore pot schimba tot în România
BREAKING NEWS. Următoarele două ore pot schimba tot în România
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR:
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea candidaturii lui Ciolacu"
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Suntem luaţi de proşti! Fiul lui Ion Ţiriac a izbucnit în scandalul momentului. Şi-a amintit de drama Simonei Halep
Suntem luaţi de proşti! Fiul lui Ion Ţiriac a izbucnit în scandalul momentului. Şi-a amintit de drama Simonei Halep
Connect-R, ANULAT de Kiss FM după ce a felicitat românii care au ieșit la vot! L-au exclus din concert: „Jos CenzURA”
Connect-R, ANULAT de Kiss FM după ce a felicitat românii care au ieșit la vot! L-au exclus din concert: „Jos…
Călin Georgescu a intrat în panică. Decizia care-l blochează: E singura cale!
Călin Georgescu a intrat în panică. Decizia care-l blochează: E singura cale!
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa a fost cărată pe brațe afară din cimitir
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa a fost cărată pe brațe…
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Mario & Luigi Brothership Review: când e frate lângă frate
Mario & Luigi Brothership Review: când e frate lângă frate
PSV face istorie în Liga Campionilor. Statisticile remarcabile ale ultimei etape
PSV face istorie în Liga Campionilor. Statisticile remarcabile ale ultimei etape
Martorul de bord fulg de nea: Când se aprinde și ce trebuie să faci?
Martorul de bord fulg de nea: Când se aprinde și ce trebuie să faci?
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un obiect de decor
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un obiect de decor
×